- Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στραγγίσουν τελείως τα υγρά. Κατά διαστήματα, την πιέζουμε ελαφρά και με τα χέρια μας.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε την κολοκύθα. Σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τα καρύδια, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα μας στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με το λάδι. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση στρώνοντάς τη ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
- Στρώνουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα 6 φύλλα ραντίζοντας με λάδι ενδιάμεσα. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα.
- Αφού ψηθεί η πίτα μας, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για περίπου μία ώρα χωρίς να την σκεπάσουμε, μέχρι να τραβήξει το σιρόπι.
Πίτα σιροπιαστή με γλυκιά κολοκύθα

Θα χρειαστείτε
800γρ. γλυκιά κολοκύθα
80ml ελαιόλαδο
100γρ. μαύρη ζάχαρη
100γρ. μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
150γρ. καρύδια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
Για τα φύλλα
50ml ελαιόλαδο
50ml ηλιέλαιο
Για το σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
150γρ. μέλι
200ml νερό
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Πληροφορίες
8 - 10
ΜΕΡΙΔΕΣ
15'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
90'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ